Προταση της ΕΔΕΠ στο Δήμο Δωρίδας

Η συμβολή των Δωριέων στην επανάσταση του 1821

logoedep20
ΕΝΩΣΗ ΔΩΡΙΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Ε.Δ.ΕΠ)

 

  Αριθ. Πρωτ. …

   Προς
   -Δήμαρχο Δωρίδος
 
   -Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
   -Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων
   -Δημοτικούς Συμβούλους
   -Γενικό Γραμματέα Δήμου                                                                                                    

ΘΕΜΑ: «Κατάθεση Πρότασης - Προγράμματος Ε.Δ.ΕΠ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, για λήψη σχετικής απόφασης»

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Με την παρούσα καταθέτουμε στον Δήμο Δωρίδος την Πρόταση – Πρόγραμμα της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.ΕΠ) για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με γενικό τίτλο «Η συμβολή των Δωριέων στην Επανάσταση του 1821» και ευελπιστούμε στην υιοθέτησή της από μέρους σας, ώστε να υλοποιηθεί με τη συνεργασία Δήμου και Ε.Δ.ΕΠ.
Ο Στόχος είναι
να στραφεί το φως της ιστορικής έρευνας και στη Δωρίδα. Όπως γνωρίζετε, για διάφορους λόγους,το φως αυτό έπεσε περισσότερο σε κάποιους τόπους ή σε κάποια γεγονότα, αφήνοντας κάποιους άλλους στη σκιά,μεταξύ αυτών και την περιοχή μας.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει σειρά δράσεων και επιστημονικών ερευνών με σκοπό:

1. Ν ααναδειχθούν οι εμφανείς, αλλά και οι αφανείς πλευρές και αθέατες πτυχέςέ του Αγώνα των Δωριέων, υπό το κράτος των συνθηκών που επικρατούσαν την εποχή εκείνη, ώστε στο πλαίσιο του εορτασμού να αναδειχθεί η συνολική παρουσίαση της ζωής και της δράσης των Δωριέων στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και η ιδιαίτερη συμβολή τους σ’ αυτή.

2. Να προκληθεί το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους των σύγχρονων Δωριέων στις προτεινόμενες δράσεις και επιστημονικές έρευνες, ώστε ο εορτασμός των 200 χρόνων να αποτελέσει την απαρχή για εθνική αυτογνωσία, ουσιαστικήέρευνα, σκάλισμα αρχείων, ανάδειξη γεγονότων και προσωπικοτήτων της Δωρίδας, γνωστών και άγνωστων, που με τις πράξεις τους έδωσαν νόημα στον αγώνα για την Ελευθερία.

Η προσπάθεια την οποία καλούμαστε να αναλάβουμε δεν είναι απλή, είναι μεγάλη και δύσκολη. Θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος προετοιμασίας, εργασίας και οργάνωσης των δράσεων και επιστημονικών ερευνών. Όμως το ουσιαστικότερο και το πιο μεγάλο βήμαείναι το πρώτο, με το οποίο θα τεθεί ο θεμέλιος λίθος. Eίναι η έναρξη της συζήτησης και η λήψη αποφάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος ή μέρους αυτού.

 Κυρίες και κύριοι,

Η Ε.Δ.ΕΠ επιθυμεί από τη συνεργασία της με τον Δήμο, να έχει την επιστημονική εποπτεία, την επιστημονική αξιολόγηση και την επιστημονική διαχείριση του προγράμματος που θα υλοποιηθεί.

Η Ε.Δ.ΕΠ, ως σωματείο, δεν ζητά καμία αμοιβή από τον Δήμο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες της πριν, κατά και μετά την υλοποίηση των δράσεων και των επιστημονικών ερευνών. Η συμμετοχή της ως σωματείου, αλλά και των μελών της ως φυσικών προσώπων είναι τιμητική και άμισθη, στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς προς την ιδιαίτερη πατρίδα όλων μας, τη Δωρίδα.

Ο Δήμος Δωρίδος θα πρέπει να αναλάβει την κάλυψη των δαπανών, για την υλοποίηση των δράσεων και επιστημονικών ερευνών που θα συμφωνηθούν, εφαρμόζοντας τις κατά νόμο σχετικές διατάξεις.

Παρακαλούμε για την ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη λήψη σχετικής απόφασης. Σε περίπτωση υιοθέτησης της πρότασης μας, θα εξειδικευθούν τα βήματα υλοποίησης με τη συνεργασία Δήμου και Ε.Δ.ΕΠ.

Εφόσον επιθυμείτε, υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης του προγράμματος στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, σε προγενέστερη ημερομηνία από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε εκτενώς, χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς και την πίεση για συζήτηση όλων των θεμάτων που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προς το σκοπό της καλύτερης συνεργασίας μας, εφόσον λάβετε σχετική απόφαση, προτείνουμε την κατάρτιση και υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας, στο οποίο θα απεικονίζονται αναλυτικά, όλες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του Δήμου και της Ε.Δ.ΕΠ.

Επίσης προτείνουμε όπως, ο Δήμος και η Ε.Δ.ΕΠ από κοινού ως συνδικαιούχοι, καταρτίζουν και υπογράφουν συμβάσεις παροχής αδειών συνεκμετάλλευσης και δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με τρίτους στο πλαίσιο του προγράμματος.  

παρακλούμε την αρμόδια υπηρεσία πρωτοκόλλου του Δήμου, να κοινοποιήσει την παρούσα σε όλους τους αποδέκτες.

Σας δηλώνουμε την πρόθεσή μας, να παρευρεθούμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση του θέματος. Παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωσή μας από τη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, για την ημερομηνία και ώρα της συνεδρίασης.

  Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2020

Με εκτίμηση

 Ο Πρόεδρος

Δημήτριος Παναγιωτόπουλος
Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

-----

Το πρόγραμμα έτυχε της εγκρίσεως απο όλο το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2020 και στις αρχές Νοεμβρίου συστήθηκε ειδική 11μελής Επιτροπή στην οποία απο την ΕΔΕΠ συμμετέχει ο Α' Αντιπρόεδρος Κωσταντίνος Αντωνόπουλος
.Όοπως τονίστηκε απο το Δήμαρχο Δωρίδας κ Γεώργιο Καμπετσώνη "το πρόγραμμα θα εκπονηθεί σε συνεργασία με την Ένωση Επιστημόνων Δωριέων, την Εισήγηση της επιτροπής "Δωίδα 21 ", τις προτάσεις της  εκπαιδευτικής κοινότητας και των Σχολείων"

© 2016 doriep.gr | Designed & Developed by happyad

Please publish modules in offcanvas position.