Επί των ΑΠΕ στην περιοχή Μαλανδρίνου 2024

Αντί Προλόγου
Λίγα λόγια από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΠ για την Αναγκαιότητα του Φυλλαδίου

Αθήνα 29 Ιουλίου 2024

To καταστρεπτικό έργο, για το Μαλανδρίνο και την ευρύτερη περιοχή, εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών της εταιρείας “CERO DEVELOPMENT HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., έχει απασχολήσει έντονα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΠ, τουλάχιστον από τους τελευταίους Μήνες του έτους 2022. Η ΕΔΕΠ αμέσως απευθύνθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή ενέργειας, τη ΡΑΕ, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη ενημέρωση για το θέμα, από την οποία όμως ουδέποτε έλαβε απάντηση.

Το πρόβλημα των Φωτοβολταϊκών για τον κάμπο Μαλανδρίνου το παρακολουθήσαμε πολύ στενά και όταν λάβαμε γνώση της διαβούλευσης για την υποβληθείσα «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός (Φ/Β) Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 279,9992 MWp στη θέση «Μαλανδρίνο», των Δ.Ε. Τολοφώνος και Λιδωρικίου, του Δήμου Δωρίδας, Π.Ε. Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» της εταιρείας “CERO DEVELOPMENT HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. ”, συμμετείχαμε στη διαβούλευση και υποβάλαμε την αρνητική μας θέση, την οποία τεκμηριώσαμε με την παραγγελθείσα ειδική Γνωμοδότηση στην Δρα Ιωάννα Αλεξανδροπούλου Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ.

Η Γνωμοδότηση αυτή απαντά στα ερωτήματα: «Είναι σύννομη η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 279.992 MW στη θέση «Μαλανδρίνο» ΑΕ Δ.Ε. Λιδωρικίου, Τολοφώνας, Δήμου Δωρίδος Π.Ε. Φωκίδας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;». Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, «Ποιοι είναι οι κανόνες δικαίου που παραβιάζονται ;, Ποια είναι τα έννομα συμφέροντα που βλάπτονται και ποιους αφορούν;». Μετά ταύτα το ΔΣ της ΕΔΕΠ, έκανε ομόφωνα δεκτή την γνωμοδότηση αυτή και αποφασίστηκε η επίδοσή της στην Κίνηση των Κατοίκων της περιοχής, η οποία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία κινητοποιήσεων και εναντίωσης στην επιχειρούμενη εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού. Επισημαίνεται ότι την γνωμοδότηση μας αυτή έλαβε υπόψη του το οικείο περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει αρνητικά επί του έργου: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός (Φ/Β) Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 279,9992 MWp στη θέση «Μαλανδρίνο» (επισυνάπτεται στο φυλλάδιο). Επίσης η ΕΔΕΠ αποφάσισε, κατά το αυτό χρονικό διάστημα, να συμμετάσχει ενεργά στην οργάνωση Ενημερωτικής Ημερίδας της 17ης Φεβρουαρίου στο Λιδωρίκι με θέμα : «ΑΠΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΔΩΡΙΔΑ», την πρωτοβουλία της οποίας είχε η «Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου ο Φύσκος» . Η Εκδήλωση αυτή είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθότι εκτός των άλλων για πρώτη φορά τέθηκε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση.

Πέραν της εναντίωσης στο καταστροφικό έργο της εγκατάστασης φωτοβολταικών στον κάμπο Μαλανδρίνου, με τον Αγώνα αυτόν η ΕΔΕΠ, ενδιαφέρεται για την εκτέλεση έργων που άπτονται του μέλλοντος των κατοίκων και του μέλλοντος της περιοχής αυτής, όπου η αξιοποίηση της, μπορεί να δώσει πνοή Ανάπτυξης στον τόπο. Για το λόγο τούτο η ΕΔΕΠ συνέχισε της επαφές της με όλους τους τοπικούς φορείς διοίκησης και πολιτιστικής δράσης, προκειμένου να καταστεί συνείδηση, ότι ο τόπος αυτός μόνο με δικές του ενέργειες και με δικά του προγράμματα μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα του και να εγγυηθεί το μέλλον του. Έτσι με στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, έθεσε στο κέντρο των προσπαθειών της, την εκπόνηση ειδικής μελέτης με θέμα: « Διατήρηση και αειφορική χρήση της τοπικής ποικιλίας σπόρων στα πλαίσια της προστασίας της βιοποικιλότητας της περιοχής, και της συνεισφοράς της στον τομέα της κτηνοτροφίας». Τούτο δε, στην προοπτική σύστασης και ειδικού «Φορέα Διοίκησης, Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ενεργού και Σχολάζοντος Γαιοκεφαλαίου με σκοπό την ανάπτυξη της Πρωτογενούς αλλά και Δευτερογενούς Παραγωγής», στηρίζοντας το εγχείρημα σε μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας .

Όσον αφορά τη νομική μορφή του παραπάνω Φορέα, αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης, αφού ληφθεί καταρχάς η απόφαση για τη σύστασή του, η οποία μόνο θετική προσφορά και προστιθέμενη αξία μπορεί να προβάλλει για τον τόπο. Για την υποστήριξη των έργων αυτών, αλλά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, ένεκα και της Ιστορικά στρατηγικής σημασίας της Περιοχής Μαλανδρίνου, όπως τούτο προτάθηκε στην Ημερίδα της Αθήνας στις 27 Μαΐου 2024, προτείνεται να ιδρυθεί και η «Ακαδημία, Τεχνών - Πολιτισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης» με έδρα το Μαλανδρίνο.

Στη βάση των ανωτέρω, με σκοπό την ενημέρωση και την εμβάθυνση του θέματος, αποφασίστηκε να πραγματωθούν παράλληλα και εκδηλώσεις από την ΕΔΕΠ, τόσο στην Αθήνα στις 27-5-2024 με θέμα: «Δωρίδα: Αναπτυξιακή Προοπτική», όσο και στην ίδια την περιοχή, στο Μαλανδρίνο, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς διοίκησης και πολιτισμού της περιοχής, για τις 22 Ιουνίου 2024, με γενικό θέμα: «ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Επ’ αυτού, ενημερώθηκαν όλοι για την προετοιμασία και την εκτέλεση της ημερίδας αυτής, υποχρεωθήκαμε όμως πριν την εκτέλεση να την αναστείλουμε μετά από διατύπωση αντιρρήσεων , με επιστολή τους από μέλη «Πρωτοβουλίας Μαλανδρίνου». Την επιστολή αυτή ένεκα «Δωρικής Ομαιχμίας», οφείλαμε να την λάβουμε υπόψη και να σεβαστούμε τις αντιρρήσεις, όπως και πράξαμε και αναβάλαμε την εκδήλωση. Πέραν τούτων, όπως πολλάκις έχει τονιστεί από την ΕΔΕΠ, για το θέμα αυτό της περιοχής θα επανέλθουμε δοθέντος χρόνου και σε πιο πρόσφορη προς τούτο κατάσταση.

Από τη θέση αυτή, θέλουμε να ευχαριστήσουμε, το Δήμο Δωρίδας και τις τοπικές Διοικήσεις των Κοινοτήτων και των Συλλόγων για την καλοσύνη που είχαν να συνεργαστούν μαζί μας. Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την Συνεργασία τους, την Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «Ο Φύσκος», την Κοινότητα Μαλανδρίνου και του Λιδωρικίου, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιδωρικίου για την αγαστή συνεργασία τους στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου το 2024 στο Μαλανδρίνο και στο Λιδωρίκι.

H ΕΔΕΠ, για τη Δωρίδα τον περιούσιο αυτό τόπο, της ιστορίας, των Αγώνων και της προσφοράς στην Πατρίδα, οφείλει να συνεχίσει τον Αγώνα και θα το κάνει με όλες της δυνάμεις που διαθέτει, ώστε να κατανοηθεί ότι, μία είναι η Σωτηρία προς ἄμφω, η επανακατοίκηση της ημιορεινής περιοχής της Δωρίδας βορειανατολικά και βορειοδυτικά αυτής, αλλά και η τοις πράγμασιν ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση με ανάπτυξη του πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής, των Τεχνών και του Πολιτισμού .

Για την ΕΔΕΠ

ο Πρόεδρος

Δημήτριος Π. Παναγιωτόπουλος
Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ

© 2016 doriep.gr | Designed & Developed by happyad

Please publish modules in offcanvas position.